wtorek, 8 grudnia 2009

Gorąca czekolada z chilli na zimowy wieczór

Polecam pyszny napój z chilli; nie tylko przyspieszy spalanie kalorii, ale dzięki czekoladzie poprawi nastrój.

Składniki na 2 osoby: 1 tabliczka gorzkiej czekolady (min. 50 proc kakao); 1,5 szklanki mleka; sproszkowane chilli; mielony cynamon; brązowy cukier do smaku.

Przygotowanie: tabliczkę połam na małe kawałki i wrzuć do rondelka. Dodaj przyprawy. Czekolada powinna topić się na bardzo małym ogniu, tak aby się nie przypaliła. Kiedy się rozpuści, powoli wlej podgrzane mleko do garnuszka, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Napój powinien mieć konsystencję rzadkiej śmietany. W razie potrzeby można dodać więcej czekolady, mleka i dosłodzić do smaku brązowym cukrem lub fruktozą.




J

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz